tirsdag 29. desember 2009

2009......snart historie.

Det er bare små rester igjen av dette året. Familieåret, jobbåret, teateråret, koråret og ikke minst hageåret er snart historie og vi kan begynne på 2010 med alle de muligheter som finnes der.
Hageåret 2009 begynte som vanlig høsten før, da ble frø bestilt, plukket, byttet og kjøpt. Sådde litt nå og litt da, ikke så mye som året før. Alt ble satt ut i champignonkasser, det fungerte veldig bra.
Sommerblomster ble det ikke sådd like mye av som ellers. Vi reiste til Tenerife i mars/april. Og jeg måtte jo tenke på mamma som skulle passe plantene.
Dette er noe jeg ble svært fornøyd med. Ringblomster og lave solsikker:

Med glede kunne jeg registrere at de aller fleste liljene kom opp. Det resulterte at jeg satte ned ganske mange i høst også.
En god del nye stauder kom inn i vår hage i løpet av sommeren. I tillegg til et par nettbestillinger, dro vi med Hagelaget til Tromsø. Der handlet vi i stor stil.
Det har også blitt endel småkjøp på Hagesenteret i løpet av sommeren. Nå håper vi bare at noen nye vil ta over driften, ellers er vi fri for planteutsalg her i byen. Tenk om noen skikkelige ildsjeler kunne overta og satse på litt mer uvanlige stauder.
Vi har hatt en nydelig sommer her i nord, forholdene for småplanter har vært optimale. Problemet mitt har vært at jeg har merket sådden med dårlig tusj. Så mye av det jeg har er tvilsomt merket. Det betyr at det blir mye flytting, men det hadde det nok blitt uansett.
Jeg har også laget nye bed. Det ble en suksess, passet fint i terrenget. I tillegg trivdes plantene godt der og mange rakk å bli frodige bare i løpet av sommeren.

Sånn var et av de nye bedene tidlig på sommeren:


Og sånn ble det litt senere på sommeren:


Vi har også malt huset vårt, det ble kjempefint som hvitt. Passer godt til omgivelsene og er tidløst. Nå mangler bare maling på stabburet som er gult. Det dukker nok opp på enkelte bilder, selv om jeg prøver å unngå det. Det ser nemlig ikke ut, malingen har flakket av for mange år siden, så til neste år blir det stabburets tur. Arbeidet med huset tok lengre tid enn vi hadde tenkt.

I tillegg har vi hogget ned flere trær. Det var gran og furu som bare var til irritasjon og ingen nytte. Det ble veldig åpent da de ble fjernet, nå slipper jeg å irritere meg over at blomsterbedene er fulle av barnåler. Og så satser vi på bedre vekstforhold i bedene enn det var da trærne var der. Foreløpig har vi latt stammene stå igjen, til naboens forferdelse. Han skjønte ikke at det går an, syntes nok det var stygt. Men planen min er at klematis skal slynge seg rundt stammene og da blir det nok finere. Kjøpte tre klematis og en villvin på salg i høst. Men kvaliteten var dårlig, så jeg har ikke de store forhåpningene om at de vil overleve.

3 kommentarer:

krepsemor sa...

Du har hatt en storjobb, ser jeg, og så fint det ble! Vi har også planer om å male hus til sommeren, og det blir i alle fall lyst om ikke hvitt! Nå er det gult, og det har det vært i 10 år, så jeg er veldig lei av gult jeg også! Skal bli deilig med ny farge! Trær blir store, og tar mye lys, så det var nok godt å få hugget dem. At du lar stammene stå igjen er jo genialt! et kommer til å bli skikkelig flott med clematis oppetter stammene! Selv kvistet jeg av en kjeglegran i sommer, som var blitt brun og stygg. Og så plantet jeg en Clematis "rouge cardinal" ved foten av den. Den så ut til å visne ned, men håper den kommer i år!
Ha en fin romjul!

Marita sa...

Takk for hilsen! Gledelig å høre at Kanelmandlene ble suksess! Flotte hagebilder fra høge nord, er jo fra Lofoten selv opprinnelig :o)

Mari Anne sa...

Du høres ut til å være en ildsjel, hvorfor ikke ta over hagesenteret selv? I så fall, lykke til.